Trafik Adabı
Trafik adabı, toplumdaki bireylerin trafikte kendilerine ve birbirlerine karşı davranışlarını iyileştirmeyi amaçlar. Trafikte daha saygılı ve adaplı olabilmek için bazı kurallar vardır. Bunlar;
- Yazılı Kurallar (Denetim ve Cezalar)
- Yazılı Olmayan Kurallar (Karşılıklı Anlayış ve Empati Gerektiren Davranışlar)
Trafiğin stresli bir ortam olmasından kaynaklı birçok insan, normal hayatta saygılı olmasına rağmen trafikte bambaşka biri olabiliyor. Şimdi trafikte en çok karşılaştığımız nezakat kurallarına bakalım.
Kadınlara Karşı Yapılan Nezakatsizlik
Ülkemizde ne yazık ki kadınların, erkeklere göre daha güvensiz araç kullanıldığı algısı vardır. Bu anlayışla erkek sürücüler önceliğin kendilerine ait olduğunu düşünerek bazı tutum ve davranışlarda bulunabilirler.
Sellektörlerin Yanlış Kullanılması
Sellektörün asıl amacı, trafikte diğer sürücü ve yayaları uyarmaktır. Uyarı, araçtaki uzun lambaların arka arkaya ve hızlı bir şekilde açılıp, kapatılması ile yapılır. Sürücüler uzun lambaları sürekli açık tutarak karşıdan gelen araçların dikkatini dağıtarak, trafikte güvensizlik yaratabilir.
Sinyallerin Yanlış Kullanılması
Sinyaller, bir aracın şerit değiştireceği veya sağ-sola dönüş yapacağı zaman arkasındaki aracı uyarmak amacıyla kullanılır. Trafikte sinyal kullanmayalar sürücüler, arkasındaki araca bilgi vermediği için trafik kazalarına neden olabilirler.
Makas Atmak
Trafiği en çok tehlikeye sokan hareketlerden biri de makas atmaktır. Makas atmak, bir aracın diğer araçları hızlı bir şekilde sağlı-sollu geçmesidir. Bunu yapan sürücüler hem kendi hem de trafikteki diğer araçların hayatını tehlikeye atmaktadır.
Araçtan Çöp Atmak
Çöp atmak, sadece araç içerisinden değil, günlük hayatımızda da yerlere çöp atılmamalıdır. Yaşadığımız ekolojik çevreyi korumak hepimizin görevidir. Yerlere çöp atmak aslında kişinin kendisine yaptığı bir saygısızlıktır. Ne yazık ki araç içerisinden sigara izmariti ve pet şişe en çok atılan çöpler arasındadır.
Trafikte Yüksek Sesle Müzik Dinlemek
Yüksek sesle müzik dinleyerek çevreye rahatsızlık verdiğimiz gibi, dışarısı ile bizim bağımızı da koparmaktadır.
Trafik Işıklarının Kullanımı
Kırmızı, sarı ve yeşil ışıklar. Trafikte önem derecesi yüksek ve uyulması gereken en temel kurallardır. Ancak insanoğlunun sabırsızlığı yüzünden bir çok kazalara neden olmaktadır.
Geçiş Üstünlüğü
Sürücülerin kendini diğer sürücülere göre öncelikli hisseder. Trafik hislere göre değil, kurallara göre işlemektedir.
Bunların dışında yayaların geçiş hakkı, emniyet şeritlerinin kullanılması, takip mesafesi, yanlış yerlerde duraklamak ve kornanın gereksiz kullanılması gibi trafikte pek çok sürücünün dikkat etmediği yazılı veya yazılı olmayan kurallar vardır.
Trafikte Saygılı Ol!