Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gereken 14 Kural

Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gereken 14 Kural

Toplamda 34 saat teorik eğitimi alıp, e-sınavını başarıyla tamamlayan adaylar direksiyon dersi almaya hak kazanırlar. Direksiyon dersinize kayıt olurken sizin tercih ettiğiniz ehliyet sınıfına göre otomatik ya da manuel vitesli araçlarımız ile olabilir. Direksiyon eğitim programı toplamda 16 saat olup, ilk 2 saati kurumumuzdaki simülatörlerle sanal trafik ortamında yapılmaktadır. Kalan 14 saat 2’şer saatlik periyotlarda, kişiye özel oluşturulan programlar dahilinde yürütülmektedir. 16 saat direksiyon eğitimini tamamlayan adaylar, direksiyon sınavına girebilirler. Adayların sınav tarihleri merkezi sistemle yapılan teorik derslerin sınav sonuçları açıklandıktan bir hafta sonra, il/ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği tarihlerde yapılır. Direksiyon sınavına girmeden önce dikkat etmeniz kurallar şöyledir;

Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gereken 14 Kural

Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

  1. Bineceğiniz aracın kapısını sol elle açın ve sağ ayakla araca binin. Bu sayede arkanızdan araç gelip gelmediğini daha rahat kontrol edebilirsiniz. Vites kolunu boşa alın, kontak anahtarını çevirerek aracınızı çalıştırın.
  2. Araca bindikten sonra ilk yapacağınız işlem koltuk ve ayna ayarları olmalı. Bunları kendinize göre ayarladıktan hemen sonra emniyet kemerinizi takın. El frenini indirin.
  3. Vites kolunun boşta olup olmadığını kontrol edin. Değilse sol ayağınızla debriyaja sonuna kadar basıp vites kolunu boşa alın. Sol ayağınızı debriyajdan kaldırmadan sağ ayağınızı frene basın ve kontak anahtarını çevirin. Gaz pedalına bas, araç devrini aldıktan sonra debriyaj pedalına basarak vites kolunu 2’ye al.
  4. Vitesi 1’e alarak kalkışa hazırlanın. 
  5. Kalkmadan hemen önce aracın gideceği yöne doğru sinyal vermeyi unutmayın. Aracı (sağa) yanaştırırken sağ sinyalini ver.
  6. Harekete geçmek için ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş kaldırın ve sağ ayağınızla hafif hafif gaz pedalına basın. Ayağınızı sakın debriyajdan birden bire çekmeyin, bu aracın durmasına sebep olacaktır. 
  7. Hareket halindeyken aracın devrini yükseltmek için debriyaj pedalına basıp vitesi yol durumuna göre 2’ ye ya da 3’e alın. 
  8. U dönüşü yapacağınız takdirde muhakkak vitesi 1’e düşürmeniz gerekir. U dönüşü sırasında döneceğiniz yöne sinyal vermeniz gerekir. Bunun yanı sıra dikiz aynasından da arkanızın müsait olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
  9. Eğer kavşaktan dönecekseniz kavşağa 50 metre kala arkadaki trafiği kontrol ederek, dönüş yönünüze doğru şerit değiştirin. Sola dönüşlerde sol şeride, sağa dönüşlerde sağ şeride, düz devam edeceğiniz takdirde ise orta şeride doğru aracınızı hareket ettirin.
  10. Kırmızı ışık kuralını sakın ihmal etmeyin ve ışığın yanmasına 3 saniye kalmışsa bile sakın geçiş yapmayın. Kırmızı ışıkta beklerken döneceğiniz yöne doğru sinyal verin.
  11. Durma ya da park etme gibi durumlar sırasında debriyaj pedalına basmanız gerekir. Aynı zamanda geri görme aynasından da arka kısmın müsait olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  12. Park etme esnasında aracın sensöründen ses geliyorsa bu arka tarafta aracınıza çarpabilecek yükseklikte bir nesne olduğunun işaretidir. Duruma göre fren yaparak park etme işleminizi dikkatli bir şekilde yerine getirin.
  13. Aracı durdurduktan sonra inmeden önce vitesi boşa alın, kontağı kapatıp aracı istop ettirin ve emniyet kemerinizi çıkarın.
  14. Araçtan inme esnasında sol dikiz aynası ile arkadan araç gelip gelmediğini kontrol edin.

Benzer Makaleler