Sürücü Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar

Sürücü Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 76. Maddesine göre 2019 yılında yeniden düzenlenmiş olan ehliyet sisteminde, sürücü belgesi almak isteyen kişilerin ilk olarak bazı gerekli olan belgeleri temin etmeleri gerekir. Sonra ise Nüfus Müdürlüklerinden randevu alarak ehliyet almak için başvuru yapabilirler.

Sürücü Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar

Sürücü Belgesi Almak İçin Gerekli Şartlar

  1. Yaş
  2. Eğitim Durumu
  3. Sağlık
  4. Sınav
  5. Adli Sicil kaydı 
Yaş Sınırı

Ehliyet almak için belirli bir yaşı doldurmamız gerekiyor. Bu yaş araba ve motor ehliyetine göre değişiklik göstermektedir. Araba/otomobil ehliyeti alabilmek için en az 18 yaşını doldurmuş olunmalıdır.

Eğitim Durumu

Sürücü belgesi alabilmek için eğitim durumunuzun en az ilkokul mezunu olması gerekiyor.

Sağlık

Ehliyet almak için tüm adayların belli bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekiyor. Sürücü kursuna başlarken, sizden heyet (sağlık) raporu isterler. İstenilen heyet (sağlık) raporunu alabileceğiniz kurumlar ise şunlardır:

  • Sağlık Bakanlığına bağlı (Devlet hastaneleri, Eğitim ve Araştırma hastaneleri) 
  • Resmî kurumlara, üniversitelere bağlı (Eğitim ve araştırma hastaneleri, tıp fakülteleri ve ilgili fakülteler.) 
  • Sağlık ocakları (Aile hekiminiz.) diğer bir adı ile “Aile Sağlığı Merkezleri”
  • Özel hastaneler, özel klinikler ve özel tıp merkezleri.
  • Özel poliklinik ve uzman hekimlerden alınabilir.

Bunu da hallettiysek geldik evraklara biraz önce de değindiğim gibi ehliyet almak için birtakım belgeler/evraklar temin etmeniz gerekiyor.

Sürücü Belgesi Almak İçin Gereken Evraklar

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kişilerin parmak izleri
  • Ehliyet kartı için ödenmesi gereken harca dair dekont
  • Kan gruplarını beyan eden belge 
  • Ehliyet harç bedellerinin ödendiğine dair dekont
  • Sınavı geçen kişilere sürücü kursları tarafından verilen sürücü dosyası ve sürücü sertifikası

Ehliyet Alırken Hangi Sınavlara Girmek Gerekiyor?

2019 yılında çıkan kurala göre artık adaylar merkezi ehliyet sınavları yerine Millî Eğitim Bakanlığının belirlediği merkezlerde bilgisayar üzerinden yapılan Elektronik Ehliyet Sınavı (e sınav) adı verdiğimiz sınava tabii tutulacaklardır. 

Adli Sicil Kaydı

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin hükmüne göre ehliyet başvurusunda gereken belgelerden biri de adli sicil belgesidir.
Daha detaylı bilgi için aşağı kaydırın.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti

Ehliyet alabilmek için, sağlık raporu almanız gerekir bunun için de ücret ödemelisiniz. Ama unutmamalısınız ki sağlık raporu ücreti her hastane de farklılık gösterir.  Peki ne kadar ödememiz gerekiyor? Ücretsiz yaptıramaz mıyız? Hangi hastane ne kadar ücret istiyor? gibi sorularınızı aşağıdaki açıklamamızda bulabilirsiniz.

  • Aile Sağlık Merkezlerinden (aile hekiminizden) alacağınız sağlık raporu ücretsizdir.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan devlet hastanelerinden alacağınız sağlık raporu ücreti ise şöyledir; Hekim raporu 50 TL Sağlık Kurul raporu ise 200 TL’dir.
  • Eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversiteye bağlı olan hastanelerden alacağınız sağlık raporu ücreti ise şu şekildedir; Hekim raporu 75 TL Sağlık Kurul raporu da 300 TL’dir.
  • Özel hastaneler de sağlık raporu alacaksanız bilmelisiniz ki ücretler hastaneye göre değişiklik göstermektedir. Yani bu konu hakkında tam bir fiyat veremiyoruz.

Ehliyet Alırken Hangi Sınavlara Girmek Gerekiyor?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi adaylar Millî Eğitim Bakanlığının belirlediği merkezlerde bilgisayar üzerinden yapılan Elektronik Ehliyet Sınavı (e sınav) adı verdiğimiz sınava tabii tutulacaklardır. Bu sınavın en iyi yanı aylarca beklemeye gerek kalmıyor. Ehliyetlerde böylece daha hızlı alınıyor.
Bilinmesi gereken diğer bir önemli bir bilgi ise Elektronik Ehliyet Sınavı (e- sınav) 2019 yılı ile birlikte, 81 ilde de yapılmaktadır.

Ehliyet Alırken Adli Sicil Kaydı Gerekli Mi?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Karayolları Trafik Yönetmeliğinin hükmüne göre ehliyet başvurusunda gereken belgelerden biri de adli sicil belgesidir. Eğer aşağıdaki suçlardan birini işlediyseniz ehliyet alamazsınız. 
Bu suçlar ise şunlardır; Hüküm gereği;

  1. Türk Ceza Kanunun 188, 190, 191. Maddesinde yer alan uyuşturucu ile ilgili suçları bulunan kişiler ehliyet alamaz. 
  2. Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 28. ve 29. Maddesinde yer alan suçları işleyenler ehliyet alamazlar
  3. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçakçılık ve diğer aletler hakkında kanunun 12. Maddesin de yer alan fıkralardaki suçları işleyenler ehliyet alamazlar. 
Not : Adli sicil kaydı (Sabıka kaydı) belgesi alındığı tarihten itibaren 1 yılı geçmemiş olması gerekir!

Randevu İşlemi

2019 yılında yapılmış olan değişiklikler kafanızı karıştırmış olabilir. Bizde sizin kafa karışıklığını gidermek için buradayız.  
Öncelikle sürücü sınavından geçtiyseniz, ehliyet için almanız gereken sürücü sertifikasını (sürücü dosyasını) ilgili sürücü kursundan almanız gerekir. Sonra nüfus müdürlüklerinden randevu almalısınız. Bunun için online randevu merkezlerinden ya da Alo 199’ dan randevunuzu alabilirsiniz.

Başvuru Ne Kadar Sürmektedir?

Başvuru işlemleri yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir.

Sürücü belgesi almak için gerekli evrakları tamamladıysanız bizi arayarak hemen kaydınızı yapabilir ve derslere başlayabilirsiniz. Sizi de en yakında zamanda trafikte bilinçli ve dikkatli bir sürücü olarak görmek isteriz.


Benzer Makaleler